Voor de liefhebbers hieronder het verslag van de jeugd ergometerwedstrijden van vorig jaar:

Jeugdergometercompetitie Michiel de Ruyter, De Laak en De Eem een groot succes

Afgelopen winter hebben Michiel de Ruyter, De Laak en De Eem de handen ineen geslagen en de befaamde ergometerwedstrijd voor de jeugd van Michiel de Ruyter omgevormd tot een heuse ergometercompetitie voor de jeugd. Deze competitie richt zich op alle jeugdroeiers die niet meedoen aan nationale wedstrijden. Meedoen in de breedte is belangrijk en dit wordt beloond door een  prijs. De grootte van de deelnemende vereniging maakt hierbij niet uit. Bij het berekenen van de verenigingsscore wordt de systematiek van de bekende schoolroeikampioenschappen gebruikt, onder leiding van nationaal kamprechter en schoolroeikampioenschaporganisator Thomas Roes. De competitie heeft in december 2016 en januari van dit jaar voor het eerst plaatsgevonden.

Sinds de teloorgang van de regiocompetitie is het lastig om de jeugd op een competitieve manier kennis te laten nemen van de wedstrijdsport. Er zijn wel allerlei lokale wedstrijden maar deze trekken niet altijd een breed publiek. In het hart van Holland hebben de drie verenigingen hun eigen initiatieven gebundeld en een mooie competitie opgezet met veel prijzen en een prachtige wisselbeker.

De Laak in Den Haag bijt de spits af, een week voor de nationaal kampioenschappen (NKIR). De L-KIR, zoals deze wedstrijd wordt genoemd. De afstanden zijn dezelfde als die Michiel de Ruyter in Uithoorn al jaren hanteert bij hun kampioenschappen. Omdat De Eem dit ook doet bij de Baarnse Ergometerkampioenschappen (BEK) kunnen de deelnemende verenigingscoaches een duidelijke progressie zien bij hun pupillen. “Ik zag bij de afgelopen competitie dat bij de eerste wedstrijd bij De Laak mijn pupillen er moesten ‘inkomen’. Bij de tweede wedstrijd bij Michiel de Ruyter waren ze duidelijk vooruit gegaan. En bij De Eem in Baarn werden de pr’s weer aangescherpt”, aldus een dolenthousiaste coach. “Mijn pupillen willen volgende keer weer”, zegt een andere coach. “Een goed voorbeeld van best-practise”, aldus een van de organisatoren.

De komende competitieronde begint op 2 december dit jaar bij De Laak. De andere dagen zijn 13 en 27 januari 2018. Let op de aankondigingen na de zomervakantie en zet de data alvast in de agenda!